Dagens Råd : Backup Pengar

** Ända sedan tonåren så har ett av mina många upprepade råd till folk varit att spara pengar så att de klarar sig i 3 månader utan inkomst, och i många år så ”räckte” det med 50 000 kr.

Och de där 50 000 kronorna har då varit ”säkerheten” ifall man blir av med jobbet, tryggheten ifall man lessnar på sitt jobb och bara vill gå för dagen.
Trösten ifall något går i sönder på bilen, eller hemma, och ”lyxen” ifall man på impuls vill köpa en dyrare klocka, ta en impuls resa, eller bara råkar stöta på ett bra köp eller investering.

Ja anledningarna till att alltid ha minst 50 000 kr sparade har varit många.

Men de senaste åren så har den summan nog dubblat, eller den har behövts dubblas.

Det är nog väldigt få människor som klarar sig på 50 000 kr på 3 hela månader.
Speciellt om de har barn.

Du får absolut ingen begagnad Rolex Submariner längre för de där 50 000 kr idag.

Och ja nu åker vi alla på olika sorters semestrar, men JAG ensam hade inte klarat mig på en bra impulsresa till ett varmt land och fint hotell för 50 000 kr..

Och ännu tråkigare, ni som har hus och om värmepumpen plötsligt behövs bytas akut, då behövs det nog 150 000 kr…

Jag pratade med en häromdagen som VERKLIGEN vantrivs på sitt jobb av flera anledningar, som bor i ett nyköpt dyrt hus, med hög ränta..

Han sa det att om han ska känna sig trygg och säga upp sig från jobb själv så vill han nog ha minst 1 årslön sparad, helst två…

Och jag vet tyvärr allt för många familjer eller singlar med barn som har varit tvungna att flytta från sina hem just för att hitta ett billigare boende..

Så… Frågan är om den där sparade backup-summan som helst ska skilja sig ifrån sina vanliga sparade pengar osv, som helst ska finnas på ett helt annat konto, kanske med ett kort du aldrig använder annars, räcker det ens med 100 000 kr?

För min personliga del så vill jag säga att jag måste ha 200 000 kr ”extra” någonstans för att känna mig trygg, för att tufft kunna impulsköpa en speciell klocka, jag skulle vilja säga en rolig bil men det är nog svårt att hitta en ”rolig” bil som man kan impulsköpa bara för skoj skull för 200 000 kr idag…

Ja jag förstår att det låter jättefel idag när ”medelsvensson” måste tänka på sina utgifter.

Men vad skulle summan vara som du ”råkar” ha gömt på ett konto för att du ska känna dig trygg nog för att lämna ditt jobb om du inte trivs, utan att du har något nytt jobb som väntar direkt?

Eller flytta från din sambo till eget boende?

Det är tyvärr inte så lätt att man kan räkna med att få nytt jobb eller boende inom 3 månader, men det är iallafall 3 månader som jag brukar ta i min minimum backup.

Det är pga av detta råd om en ”extra akut summa” sparad som jag absolut har rekommenderat folk att ha den summan i en dyr klocka eller guldkedja istället, som man snabbt kan pantsätta för att få de där pengarna som man helt plötsligt behövde.

Jag kommer nog automatiskt att fortsätta säga 50 000 kr till allmänheten, men vill nog tycka minst 100 000 kr egentligen.

Vilken summa behövs för att ni ska känna er lite extra trygga?

Och… Jag tror tyvärr att de flesta inte ens har en hel månadslön sparad…
Detta var ett samtalsämne jag stötte på nästa varje månad under alla år som jag jobbade i Danmark, för ett folk här i Sverige fick panik när jag sa att JAG fick min lön alltid den siste varje månad, och eftersom räkningarna i Sverige oftast ska betalas runt den 25e så betydde det ju att man som svensk arbetandes i Danmark alltid fick ha (minst) en månadslön inne på kontot.

Och det tyckte icke berörda människor var jättejobbigt…

En månadslön innestående….
Jag rörde inte min lön alls på hela två år…. Och sen skickades alla de pengarna till USA för att jag shoppade bildelar för allt…

Men ja det var andra tider då.. Mer än 15 år sedan.

Så vad är summan för att ni ska känna er trygga?
Vad är summan du vill veta att du har för att du ska eventuellt kunna be din chef eller partner att dra åt H….?

Eller lite roligare, var är summan för att du ska känna att du ens kan bläddra runt på blocket efter en ny klocka eller bil om du stöter på rätt bil/klocka för ett så bra pris att du bara måste köpa den?

Jag hoppas att ni förstår mitt tänk, och ni behöver absolut inte svara offentligt, jag är bara nyfiken, just för att veta vad summan numera är som jag ska råda folk om att ha sparat extra?

Ja det är ju från folk till folk, och jag tror att allra minimum idag för vem som helst är verkligen de där 50 000 kronorna…

Helst det dubbla.
Till vänner som är ensamma med barn så skulle jag absolut säga det trippla…

De flesta människor har dumt nog inte koll på sina utgifter.
Jag har skrivit ner allt förutom de riktigt dyra ”onödiga” köpen sedan minst 20 år tillbaka.

(Visited 94 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x